Futás a mínuszokban – hogyan fussunk télen?

Az első fagyok beálltával komolyabb fejtörést okozhat a megfelelő futócipő, és futóruházat kiválasztása. Találd meg velünk a tökéletes darabokat, és hozd ki a maximumot a szabadban töltött aktív pillanatokból!

Hogyan válasszuk ki az ideális téli futócipőt?

 

A téli futócipő kiválasztásánál az elsődleges szempont, hogy milyen típusú terepre, és milyen időjárási körülmények közé készülsz. A könnyű kialakítású mezítlábas cipőket, a membrán technológiával ellátott, vízhatlan futócipőket, illetve a multidirekcionális, agresszív mintázatú bordázattal készült futócipőket mind különböző típusú terepek meghódítására, különböző hőmérsékletre tervezték.

A havas-jeges úton történő balesetek elkerülése végett téli futásaidhoz érdemesebb a mélyebb bordázatú terepfutó cipők közül válogatni. Amennyiben kifejezetten csúszós, lefagyott helyekre visz utad, futócipőd akár csúszásgátlóval is kombinálhatod, mely segítségével a téli ösvényeken is biztonságosan veheted az akadályokat!

Triumph 18

A kifejezetten téli hosszútávfutásra, és ultratávokra tervezett Saucony TRIUMPH 18 nagyszerűen helyt áll a nagyobb kihívást jelentő távokon is. A márka legvastagabban párnázott, neutrális tagja az elrugaszkodás szempontjából lényeges stratégiai pontokon extra bordázattal készült, melynek révén a csúszós, téli aszfalton is pontos talajfogást, és optimális tapadást biztosít.

Az ideális méret és kialakítás

A hőmérséklet változás, a dinamikus mozgás okozta lábdagadás, valamint az erős lejtmenetek megkövetelik a jól illeszkedő, de nem túl szűk kialakítású lábbelit. Ha futócipőd tökéletesen illeszkedik lábadhoz, valószínűsíthető, hogy a mozgás közben keletkezett vízhólyagok fájdalmassá fogják tenni az aktív pillanatokat. Az ideális méretű futócipő sehol nem nyomja a lábadat, és stabilan helyén tartja bokáid, és a sarkadat.

Ha megtaláltad a tökéletes méretet, próbáld meg különböző fűzési technikával, szorossággal rögzíteni lábaidon a cipőt, hogy megleld a legnagyobb stabilitást biztosító, legkényelmesebb verziót.

Felsőrész

A téli futócipők felsőrészére a zártabb kialakítás, és a tartós, strapabíró anyaghasználat jellemző.

A kifejezetten csapadékos, havas napokra tervezett Saucony EXCURSION TR14 GTX MEN terepfutó cipő Gore-Tex membránnal ellátott szintetikus felsőrésze kiemelkedő vízlepergető tulajdonságokkal bír, tartósan vízhatlan, emellett biztosítja a pára bőrfelületről való elvezetését, ezáltal támogatva testünk természetes hőszabályzó folyamatait intenzív testmozgás esetén is, valamint meggátolja a hideg szél átfújását, minden körülmények közt megfelelő hőmérsékleten tartva testünket.

A Gore-Tex membrán négyzetméterenként több, mint 9 milliárd pórust tartalmaz, mely a vízcseppnél húszezerszer kisebb, így nem tud átszivárogni azon, ellenben a belül lecsapódott pára könnyedén távozik a futócipő külső felületére. 

Bélés

A téli futócipők bélésrendszerének a Saucony többnyire műszálas, kiváló nedvességelvezető tulajdonságokkal rendelkező, lélegző szöveteket használ.

 

Apparel

+ tippek

  1. Ha lábunk hajlamos az izzadásra, érdemes a hosszantartó, higiénikus használat érdekében antibakteriális kezeléssel készült futócipőt választani, mely hatásos védelmet nyújt a mikroorganizmusok széles spektruma ellen, valamint meggátolja a kellemetlen szagok képződését.
  2. A tökéletes futócipő megtalálása után érdemes hangsúlyt fektetni a futózoknira, amely nagyban hozzájárulhat az ideális komfortérzet kialakításához.

 

  • Ha széles lábfejed van, válassz egy vékonyabb, technikai anyagból készült darabot, mely nem növeli jelentősen a cipő és a láb közti térfogatot.
  • Ha lábaid izzadásra hajlamosak, érdemes nedvességelvezető technológiával készült, gyorsan száradó zokniba ruházni, mely jelentősen csökkenteni fogja az elmozdulás lehetőségét, megakadályozva a fájdalmas hólyagok kialakulását.
  • Ha a lábaid alapvetően hidegek, és hajlamos vagy könnyen átfagyni, egy különösen lágy tapintású, nagyon jó szigetelő és nedvesség szabályozó tulajdonságú merinó gyapjúból készült futózokni melegen fog tartani a leghidegebb körülmények között is.

 

  1. Ne hanyagold el a megfelelő, dinamikus bemelegítést! A téli hidegekben fordíts különös figyelmet izmaid állapotára, ugyanis ha hideg izomzattal vágsz neki a mínuszoknak, könnyebben szerzel sérüléseket.

 

  1. Téli, technikai futóruházatod választásánál érdemes bolyhos béléssel készült felsőbe, és hosszú, hőtartó alsóba fektetni. Ha fázósabb vagy, egy széldzseki, egy vastagabb aláöltözet, vagy egy futómellény garantálni fogja optimális komfortérzeted fenntartását a hosszabb távokon is. Ne felejtsd otthon futókesztyűdet és sapkádat sem, melyek révén a hideg, szeles napokon sem fogsz fázni futásaid közben!